
Ar esate kada susimąstę, kiek laiko praleidžiate virtuvėje, gamindami maistą? Plungiškei ir maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorei Romai Labžentei sukinėtis virtuvėje pasirišus prijuostę ir kurti naujus receptus vos iš kelių ingredientų jau tapo įprasta veikla. O praėjusį mėnesį knygynuose pasirodė dar spaustuvės dažais kvepianti plungiškės pirmoji knyga tokiu pačiu pavadinimu „5 produktai“.
Karantinas paskatino daugiau gaminti
Mintis pradėti daugiau gaminti R. Labžentei kilo prieš keletą metų. Imtis šito paskatino ne tik ženkliai šoktelėjusios produktų kainos, bet ir smalsumas – buvo įdomu išbandyti, ar įmanoma pagaminti kažką skanaus vos už 5 eurus. Plungiškė 2018 metais susikūrė instagramo paskyrą „5 produktai“, bet įkėlusi keletą receptų visą šį reikalą tuoj pat metė dėl vienos elementarios priežasties – tingėjimo.
Galiausiai atėjus karantinui ir užsidarius namuose, dienos tapo ilgos ir nuobodžios, trūko veiklos. Žmonės ėmė daugiau laiko lesti socialiniuose tinkluose, be to, niekur nedingo būtinybė gaminti maistą, nes kavinės ir užkandinės nebeveikė.
R. Labžentė nutarė išbandyti spontaniškai kilusią idėją – patiekalo gamybai panaudoti ne daugiau kaip penkis maisto produktus iš vieno ar kito prekybos centro ir pažiūrėti, ką iš jų pavyks pagaminti. O kad sutilptų į minėtą 5-ių eurų biudžetą, neretai tekdavo naudotis akcijų pasiūlymais, bet tame moteris sako neįžvelgianti nieko blogo.
Pačios pagamintų patiekalų nuotraukomis, receptų idėjomis ir patarimais, ką ir kaip gaminti, moteris ėmė dalintis socialinėje erdvėje ir netrukus pastebėjo, kad žmonių susidomėjimas jos kuriamu turiniu – didžiulis. Per trumpą laiko tarpą smarkiai išaugęs sekėjų skaičius įpareigojo nebenuleisti rankų.
Šiuo metu R. Labžentės instagramo paskyra turi per 40 tūkst. stebėtojų. Moteris tikina, kad niekada nesiekė būti žinoma ar populiari, pagrindinis tikslas buvo, kad auditorija vertintų jos gaminamą maistą, o ne gyvenimo būdą. Todėl nusibrėžė aiškią ribą, kad asmeninio gyvenimo socialiniuose tinkluose nedemonstruos.
Nustebino pasiūlymas iš leidyklos
Išgarsėjus jos instagramo paskyrai, moteris draugų ir šeimos narių dažnai sulaukdavo klausimų, tai kada gi pagaliau dienos šviesą išvys jos kurtų receptų knyga? Bet R. Labžentė tik nusijuokdavo ir numojusi ranka atsakydavo, kad gal kada nors.
Jokių minčių apie knygos rašymą plungiškė neturėjo.
„Visada buvau tos nuomonės, kad dabar interneto platybėse netrūksta nieko, vienu mygtuko paspaudimu gali rasti kiek tik nori receptų, tik imk ir gamink. O norint išleisti knygą reikia įdėti labai daug darbo, man šis procesas atrodė tikras galvos skausmas, tad niekada nepuoselėjau tokių minčių.“
Tačiau šių metų sausio mėnesį iš leidyklos „Vitae litera“ R. Labžentė sulaukė netikėto pasiūlymo. Leidykla pasisiūlė išleisti jos receptų knygą. Tokią netikėtą žinią priėmusi kaip ženklą ir kaip jos darbų įvertinimą, kulinarė išvyko į pirmą susitikimą su leidyklos atstovais Kaune. Porą dienų svarsčiusi gautą pasiūlymą ir supratusi, kad tokia sėkmė aplanko ne kiekvieną – sutiko.
Netrukus jauna moteris savo akimis įsitikino, kad neklydo – norint išleisti knygą laukia ilgas ir sudėtingas darbų procesas, reikalaujantis kantrybės, išmanymo, atsakomybės ir, žinoma, finansų.
Moteris iki šiol galvojo, kad sunkiausia dalis yra parašyti knygą, bet netrukus įsitikino, kad smarkiai klydo. Didelis iššūkis R. Labžentei buvo tinkamo popieriaus pasirinkimas, kadangi receptų knygoms jis turi būti specifinis, kad dažnai liečiant pirštais greit neišsiteptų ir nesuplyštų.
Užtruko ir knygos dizaino kūrimas, formato parinkimas, redagavimas, nelengva buvo ir atrinkti receptus, kurie verti patekti į knygą. Po nesibaigiančių darbų maratono, kuris tęsėsi kone visus metus, lapkričio pabaigoje plungiškė galiausiai galėjo į rankas paimti savo pirmąją išleistą knygą ir išdidžiai pasidėti ją į lentyną.
„Jausmas toks dviprasmiškas. Dar sunku suvokti, kad aš tai padariau, kad pagaliau išleidau knygą, bet kartu lydi ir pasididžiavimo savimi jausmas. Pripažinkim, ne kiekvienas gali pasigirti savo išleista knyga, kai šiandien yra tokia gausybė autorių, maisto blogerių ir kitų kūrėjų“, – atviravo plungiškė.
Ateityje ketina plėsti asortimentą
Skaitytojai knygoje gali ras įvairių patiekalų receptus, jie suskirstyti į keturias kategorijas: pusryčiai, pietūs ir vakarienė, užkandžiai, desertai. Pasak Romos, rengiant knygą pagrindinis maisto vertintojas ir patiekalų ragautojas buvo jos vyras. Jis ir tardavo lemiamą žodį, verta tam patiekalui atsidurti knygoje ar ne. O jos darbas, kaip pati juokauja, buvo ne užsidirbti milijoną, bet neišeiti į minusą.

„Ne paslaptis, kad tarp maisto tinklaraštininkų ir receptų knygų autorių konkurencija yra didelė. Bet aš esu įsitikinusi, kad jeigu savo darbą darai nepriekaištingai, tikrai surasi ir savo vietą po saule. O konkurencijos nebijau, kadangi mes visi esame labai skirtingi, skaitytojai patys atsirenka, ko jiems reikia“, – pasakojo rašytoja.
Išleidusi knygą plungiškė kartu atidarė ir savo elektroninę parduotuvę, kad būtų patogu vystyti prekybą, joje taip pat galima rasti receptų su nuotraukomis bei autorės prisistatymą. O nuo kitų metų elektroninėje parduotuvėje pasirodys ir R. Labžentės sukurtų pjaustymo lentelių iš lieto akmens.
Pietų dėžutės vėl tampa madingos
Maisto tinklaraštininkė džiaugėsi, kad jos šeimoje yra priimtina pagaminto ir nesuvalgyto maisto neišmesti, bet padėti jį į šaldytuvą kitai dienai. Todėl pietų dėžutės tapo neatsiejama kasdienybės dalis.
„Visada gaminu dvigubai daugiau, nei reikia mums su vyru: grįžę po darbų pavalgome vakarienę, o kas lieka atidedame kitos dienos pietums, nes kasdien stovėti virtuvėje prie puodų po varginančios dienos nesinori“, – pasakojo plungiškė.
Labženčiai dešimt metų gyveno Klaipėdoje, vėliau persikėlė gyventi į Plungę, bet sutuoktinis ir toliau važinėjosi į darbą Klaipėdoje. Kai likdavo maisto nuo vakarienės, vyras susidėdavo į pietų dėžutę ir nebesukdavo sau galvos, kur kitą dieną reikės eiti pietauti. Vėliau prie šio įpročio prisijungė ir pati R. Labžentė, savo socialinėje paskyroje ji ėmė dalintis savo pietų dėžutės turiniu, taip atsirado daugybė sekėjų, prašančių patarimų, ką dar būtų galima paprasto ir nesudėtingo pasigaminti, kad tiktų įsidėti į dėžutę ir taip sutaupyti pinigų.
Dar viena taisyklė, kuria vadovaujasi Labženčių šeima – niekada nepraleisti pusryčių, nesvarbu, kad ir kaip anksti tektų išsiruošti į darbus ar kaip vėlai būtų nuėję miegoti.
Paklausta, kokių dar mitybos taisyklių laikosi, pašnekovė sakė savęs griežtai neribojanti, bet visada žiūrinti, kad lėkštėje atsidurtų kuo daugiau sveiko ir natūralaus maisto, vaisių, daržovių, kad per dieną išgertų pakankamai vandens.
Parašykite komentarą